There are two ways to spread light:  to be the candle, or the mirror that reflects it – Poate ca nu sunt sursa luminii care te invaluie, dar sunt cea care o reflecta. (o posibila adaptare)

Traiesc inconjurata de oglinzi: este o realitate bine cunoscuta, la fel si metafora care o imbraca. Nu putem trai izolati si nici nepasatori fata de propria persoana si fata de ce se intampla in jur, asa ca societatea ne-a pus la dispozitie o multime de oglinzi: parintii, partenerul de viata, prietenii, colegii, oamenii pe care ii intalnim pe strada si pe care probabil nu-i vom mai revedea niciodata, chiar si acestia ne reflecta imaginea intr-un anumit fel.

Oglinzile pot fi un indreptar sau un viciu : atunci cand acestea iti reflecta obiectiv personalitatea iar tu ai puterea sa accepti  ca imaginea formata este a ta, cu bune si cu rele, ai toate sansele sa devii un om mai bun, iar la urmatoarea invocatie “Oglinda oglinjoara” sa primesti un raspuns sincer, care sa te multumeasca. Daca din contra preferi sa traiesti inconjurat de oglinzi mincionoase, care iti arata doar ceea ce vrei sa vezi, atunci risti sa te lasi tot mai mult atras in lumea lor,  pierzand contactul cu realitea.

Si mai sunt si oglinzile malefice, oglinzile care iti deformeaza imaginea, care te fac sa te detesti pe tine, sa-ti pierzi valorile, sa nu mai ai incredere in tine si in cei din jur.

Este greu sa gasesti o oglinda care sa-ti reflecte obiectiv imaginea: sunt rare si dupa atatea rataciri prin labirintul oglinzilor mincinoase este greu sa o deosebesti de celelalte. O astfel de oglinda e de nepretuit : desi simpla, banala, fara insertii de aur si diamant, ea valoreaza de cele mai multe ori cat averea unui imparat. Mai trist este ca si astfel de oglinzi isi pierd in timp stralucirea : obiectele sunt efemere, oamenii sunt schimbatori. « Nu-mi pasa, nu inteleg, nu vreau sa inteleg, nu conteaza, nu pot” – si astfel increderea ta incepe sa paleasca.

Atunci cand o oglinda incepe sa-ti deformeze imaginea sau nu-ti mai poate oferi nicio reflexie, sparge-o, chiar daca risti sa te tai in cioburi: o rana se vindeca destul de repede, o deceptie mai greu.

Reclame