Unitate in diversitate, asta striga intreaga Europa. Dar noi cum putem adera la un astfel de indemn daca la nivel national exista o discrepanta evidenta de forte, ideologii si opinii? Prezenta femeilor rome in spatiul public romanesc continua sa fie un subiect controversat, iar perceptia societatii se axeaza in special pe elementele traditionale ale vietii acestora sau este alimentata cu exemple negative printr-o promovare excesiva a comportamentelor neconforme cu normele sociale. Acest fapt a determinat construirea unei imagini care nu corespunde identitatii femeilor rome. Campania „Priveste-ma asa cum sunt” incearca sa demonteze aceste stereotipuri si sa prezinta povestile unor femei rome care au reusit sa treaca peste prejudecati, peste rasism si sa-si construiasca o viata de succes. In mai putine cuvinte, sa prezinte femeia roma asa cum e ea si asa cum ar vrea sa fie privita.

Prejudecata: defectul suprem al omenirii – MARIA PAPALET

In contextul de azi al unei Romanii in care stigmatul este un mod de viata pentru unii si obisnuinta pentru altii, Maria Papalet, o femeie de etnie roma cu o familie frumoasa, cu un fel de a fi dinamic si sincer, ne povesteste cum e sa fii femeie de etnie roma intr-o societate in care culoarea genereaza judecati de valoare si priviri stranii.

O intamplare recenta si nefericita in acelasi timp a obligat-o sa ajunga la o unitate spitaliceasca din Bucuresti pentru rezolvarea problemei. Aici, a fost nevoita sa indure un comportament rasist din partea angajatilor, fiind nevoita sa astepte la rand doar pentru ca medicul in cauza a observat-o si a crezut ca este bine sa lase alte persoane inaintea ei chiar daca au ajuns mai tarziu. Intr-o stare critica dar totusi cu demnitate, Maria Papalet a acceptat situatia insa amaraciunea din suflet nimeni nu i-o putea lua. ”Doar pentru ca sunt de etnie roma am fost nevoita sa indur durerea si sa accept umilinta.”

De ce trebuie ca intr-o societate care se vrea egala in diversitate sa existe prejudecati si stereotipii care pot marginaliza oameni sau familii? Egalitatea de sanse trebuie acordata tuturor indiferent de etnie, indiferent de culoarea pielii. Privind aceste discriminari si situatii jenante, Maria Papalet cu tristete in voce afirma ca fiind de etnie roma nu ii este deloc usor, insa are si oameni in jurul sau care o admira si o apreciaza. La locul de munca nu a avut probleme, iar oamenii o trateaza cu respect. Copii sai sunt feriti de astfel de situatii si niciodata nu au ascuns faptul ca sunt romi.

 Am doar un vis: sa ma trezesc intr-o dimineata si sa fiu doar Cristinela – CRISTINA IONESCU

Femeie roma cu o cariera de producator TV, Cristinela Ionescu este un exemplu elocvent de putere, vointa si respect fata de identitatea sa. Nimic nu este mai placut decat sa intalnesti un om care are vise, care isi doreste respect si care crede ca familia reprezinta cea mai importanta temelie in perpetuarea unei generatii. Ea este primul copil din familia Ionescu din cinci copii (patru fete si un baiat) si vine dintr-o familie de lautari pe linia mamei si intelectuali romi pe linia tatalui. Bunicul sau a avut un sfarsit tragic fiind executat de legionari in fata familiei in timp ce apara interesele comunitatii.

In timpul scolii nu a avut parte de discriminare pentru ca rezultatele excelente la invatatura i-au conferit o pozitie fruntasa in clasa. De asemenea, s-a indeletnicit si cu sahul, in scurt timp devenind renumita la acest sport. Mai tarziu, la locul de munca s-a intalnit cu situatii in care a fost discriminata insa cu usurinta si tarie de caracter a depasit cu brio obstacolele, demonstrand ca nimic nu ii poate rani identitatea si inrobi sufletul.

Este casatorita cu un ”rom de-al ei” pentru a nu avea aceeasi soarta cu sora ei care a suferit din pricina unei relatii cu un roman, o relatie imposibila si supusa prejudecatilor. Are si un copil pe nume Sundal (Suno insemnand vis iar DAL vine de la DEL care inseamna Dumnezeu in limba romani) si este mandra ca se implica in educatia si cresterea copilul ei, ferindu-l astfel de privirile pline de prejudecati ale unora din jur. ” Visul meu este sa ma trezesc intr-o dimineata fara sa mai fie important din ce grup etninic ori nationalitate fac parte. Sa fiu doar Cristinela”, afirma Cristinela Ionescu.

Reclame