God, I need a spark to ignite!

O tipa intra intr-o cafenea. Nu, nu e un banc. E incaltata cu bocanci si are blugii rupti pe la mansete (John i-a atras atentia in cateva randuri „sa-i arunce, naibii, ca nu mai e la varsta la care sa se copilareasca si, in plus, ii strica imaginea”; ea stie insa ca este doar o perioada de rebeliune si ca hainele elegante, calcate „la dunga”, asteapta cuminti in sifonier noua era post-maturizare). Pe cap are o sapca cu cranii stilizate: nu este a ei ci a unei prietene care a uitat-o la petrecerea de sambata, ocazie cu care s-a discutat, printre colacei de fum, viitorul sumbru al unei tari aflate in depresie.

Tipa cere o cafea mare: e treaza de la 5, pentru ca a trebuit sa duca pe cineva la aeroport. Slalomuri prin trafic, masina care merge perfect dupa ce a stat cateva saptamani in service, si un rasarit spectaculos cu background de Radio Gurerilla: „Light them up up up / I’m on fire!”

Mai are timp sa doarma o ora pana la 08:30 apoi un dus fierbinte, o tinuta mai decenta si hai la serviciu! Castile in urechi, Plesu in geanta – o alta toana livresca, 30 % trend, 50% curiozitate intelectuala, 20% snobism. Inainte sa iasa pe usa, aplica in fuga pentru 2 job-uri care i se par mai interesante: si-a dat demisia saptamana trecuta dar asta n-o (mai) afecteaza prea tare, din contra se gandeste ca a asteptat cam mult un alt tren care s-o scoata din comoditate si s-o tarasca intr-o alta aventura intelectuala.

Apropo de trenuri: „De vreo 2 saptamani am acelasi vis. Astept un tren sau un metrou. Uneori vine, alteori il astept in zadar. Uneori reusesc sa urc in el, alteori raman in praful peronului. Trenul vine de undeva de la munte, e plin de noroi si de ramuri rupte, iar eu il astept in Faurei dar nu stiu exact la ce ora urmeaza sa soseasca. Mai ciudat este ca gara aia in care-l astept arata ca dupa un bombardament: geamuri sparte, pereti surpati si peste toate – vegetatie. Multa vegetatie. Natura care si-a reintrat in drepturi, vindecand cicatricile dezastrului.  Alteori astept metroul. Stiu ca sunt la Eroilor dar statia nu seamana deloc cu cea din realitate: este doar o gaura enorma, neagra, cleioasa, sapata in pamant si lasata asa, neamenajata. Peste tot mormane de pamant si radacinile incalcite ale copacilor de deasupra. Uneori metroul iese la suprafata pentru cateva secunde si atunci pot vedea, in fuga, cladiri gri, cu contururi imprecise, si un pod”.

Raluca pregateste prajiturile pentru Gabi. Incap in troller? Incap si nici nu vor fi probleme la check-in pentru ca bagajul de mana nu depaseste greutatea admisa. „Trenul ala poate simboliza o decizie, nevoia de a-ti gasi o directie. Nu  fac psihanaliza pe tine, incearca doar sa-ti dai seama ce semnificatii are secventa asta de vis pentru tine”.

De cateva zile visele cu trenul au incetat. In locul lor au aparut reveriile specifice starilor de veghe: printre gene vad cerul albastru de primavara si un nor care seamana cu capul lui Yoda, rasturnat. Creierul este pe faza (mai ales de cand l-am „setat” sa genereze idei la foc automat, poate-poate le vede / aude / citeste cineva dispus sa plateasca pentru ele) si compune spontan urmatorul haiku: „Pe cerul siniliu / Capul lui Yoda din nor culcat este”. Ma trezesc razand: o sa innebunesc!

Cu toate astea sunt bine. Mi-am dat singura foc la ghete si abia dupa ce am inceput sa topai, am reusit sa vad pe deasupra multimii: multi oameni misto, mama draga! Pacat ca n-au putere sa schimbe ceva in tara asta. Insa peste cativa ani, ehe, cuvintele mele vor forma opinii, desenele mele se vor vinde la taraba in cadrul cine stie carui festival, iar John va construi autostrazi. Pana atunci insa traiesc ca un piroman: a fost suficient sa aprind un chibrit si totul a explodat in mine. Dorm putin, scriu, desenez, vanez oameni misto pe care ii bantuiesc cu CV-uri. Normal, majoritatea imi vor infinge un par de trandafir in suflet si apoi imi vor tranti capacul cavoului peste degete. Nicio problema, am invatat sa traiesc in intuneric (a se vedea visele cu trenul). Sticla incendiara si fitilul sunt insa la mine: Light them up!

Reclame